
RULES ON THE DETERMINATION OF MERGER 
NOTIFICATION THRESHOLDS AND METHOD OF CALCULATION 

 
It is hereby notified that the Board of Commissioners, having regard to Articles 15 and 
39 of the COMESA Competition Regulations of 2004 and with the approval of the 
Council, makes the following Rules:  
 

Rule 1 
Citation 

 
These Rules may be cited as the Rules on the Determination of Merger Notification 
Thresholds.  
 

Rule 2 
Interpretation  

 
1. In these rules, unless the context provides otherwise:  
 

“Board” means the Board of Commissioners as established by Article 12 of the 
Regulations; 
 
 
“COM$” means COMESA Dollar; 
 
 “Council” means the Council of Ministers of the Common Market established 
by Article 7 of the Treaty;  
 
“GAAP” means Generally Accepted Accounting Practice; 
 
 “Generally Accepted Accounting Practice” means the standard framework of 
guidelines for financial accounting in any given jurisdiction generally known as 
accounting standards or standard accounting practice; 
 
“Merger “means merger as defined in Article 23 of the Regulations; and 
 
 “Regulations” means the Competition Regulations of 2004. 
 

Rule 3 
Purpose and Scope of Application 

 
The purpose of these Rules is to prescribe the threshold and a method of the 
calculation of the combined annual turnover or the value of assets of parties to a merger 
in the Common Market in relation to the notification of mergers with a regional 
dimension. 
  



 
Rule 4 

Notification Thresholds 
 
Any merger, where both the acquiring firm and the target firm, or either the acquiring 
firm or the target firm, operate in two or more Member States, shall be notifiable if: 
 

(a) the combined annual turnover or combined value of assets, whichever is 
higher, in the Common Market of all parties to a merger equals or exceeds 
COM$ 50 million; and 

 
(b) the annual turnover or value of assets, whichever is higher, in the 

Common Market of each of at least two of the parties to a merger equals 
or exceeds COM$ 10 million, unless each of the parties to a merger 
achieves at least two-thirds of its aggregate turnover or assets in the 
Common Market within one and the same Member State. 

 
 

Rule 5 
Method of Calculation of Annual Turnover and Assets  

 
1. Valuation of Assets 
 
For the purpose of Part 4 of the Regulations: 
 

(a) the asset value of a firm at any time will be based on the gross value of 
the firm’s assets as recorded on the firm’s balance sheet for the end of the 
immediately previous financial year, in particular : 

 
i. the asset value equals the total assets less any amount shown on 

that balance sheet for depreciation or diminution of value; 
ii. the assets are to include all assets on the balance sheets of the 

firm, including any goodwill or intangible assets included in their 
balance sheets; 

iii. no deduction may be taken for liabilities or encumbrances of the 
firm; and 

iv. assets in the Common Market includes all assets arising from 
activities in the Common Market;  

 
(b) if, between the date of the financial statements being used to calculate the 

asset value of a firm, and the date on which that calculation is being 
made, the firm has acquired any subsidiary company, associated 
company or joint venture not shown on those financial statements, or 
divested itself of any subsidiary company, associated company or joint 
venture shown on those financial statements, the following items  must be 



added to the calculation of the firm’s asset value if these items should in 
terms of GAAP be included in the firm’s asset value:  

 
i. the value of those recently acquired assets; and 
ii. any asset received in exchange for those recently divested assets; 

 
(c) if, between the date of the financial statements being used to calculate the 

asset value of a firm, and the date on which that calculation is being 
made, the firm has divested itself of any subsidiary company, associated 
company or joint venture shown on those financial statements, the firm 
shall, in accordance with GAAP, exclude in the calculation of its asset 
value: 

 
i. the value of those recently divested assets at the date of their 

divestiture; and 
ii. any asset that was shown on the balance sheet and was 

subsequently used to acquire the recently acquired asset. 
 

 

 

 

 

 

2. Determination  of Annual Turnover 
 
For the purpose of Part 4 of the Regulations: 

 
(a) Annual turnover shall comprise the amounts derived by the parties to a 

merger in the preceding financial year from the sale of products and the 
provision of services falling within the firms' ordinary activities after 
deduction of sales rebates and of value added tax and other taxes directly 
related to turnover: 
 

Provided that:  
 

i. the annual turnover of a party to a merger shall not include the sale 
of products or the provision of services between any of the firms 
referred to in paragraph 3(a); and  

ii. turnover, in the Common Market or in a Member State, shall 
comprise products sold and services provided to firms or 
consumers, in the Common Market or in that Member State as the 
case may be; and 
 

(b) by way of derogation from paragraph (a), where a merger consists of the 
acquisition of parts, whether or not constituted as legal entities, of one or 



more firms, only the turnover relating to the parts which are the subject of 
the merger shall be taken into account with regard to the seller or seller: 

 
Provided that, two or more transactions within the meaning of this paragraph which take 
place within a two-year period between the same persons or firms shall be treated as 
one and the same merger arising on the date of the last transaction; 
 

(c) with regard to credit institutions and other financial institutions, turnover 
shall be the sum of  the following income  items after deduction of value 
added tax and other taxes directly related to those items:  

 
 

i. interest income and similar income; 
ii. income from securities: 
iii. income from shares and other variable yield securities, 
iv. income from participating interests, 
v. income from shares in affiliated firms; 
vi. commissions receivable; 
vii. net profit on financial operations; and 
viii. other operating income: 

 
Provided that the turnover of a credit or financial institution in the Common Market or in 
a Member State shall comprise the income items, as defined in paragraph (c), which are 
received by the branch or division of that institution established in the Common Market 
or in the Member State in question, as the case may be; 
 

(d) with regard to insurance firms, the value of gross premiums written which 
shall comprise all amounts received and receivable in respect of insurance 
contracts issued by or on behalf of the insurance firms, including also 
outgoing reinsurance premiums, and after deduction of taxes and 
parafiscal contributions or levies charged, gross premiums received from 
Common Market residents and from residents of one Member State 
respectively shall be taken into account. 

 
3. Method of Calculation of Annual Turnover and Value of Assets  

 
For purposes of Part 4 of the Regulations, annual turnover and value of assets of an 
undertaking shall be calculated as follows: 
 

(a) annual turnover and value of assets of a party to a merger shall be 
calculated by adding together, respectively, the turnover or value of assets 
of the following: 

 
i. the party to a merger concerned; 
ii. its subsidiaries; 
iii. its parent companies; and 



iv. other subsidiaries of its parent company not included in (ii); 
 

(b) where a firm concerned has a State Owned Enterprise as its ultimate 
parent company, the turnover and assets of the Member State shall not be 
included for the purposes of paragraph (a) ii. To the extent, but only to 
such extent, that the merging party or any of its parent companies are 
subject to coordination, and controlled under the same independent center 
of decision-making, with other subsidiaries of the Member State, the 
annual turnover or assets of such subsidiaries shall be included for the 
purposes of paragraph (a)iii; 

 
(c) the turnover and assets of a firm shall be calculated in accordance with 

the Generally Accepted Accounting Practice   ("GAAP."), including: 
 

i. standards that apply to the recognition of revenue, depreciation and 
amortization of assets; and  

ii. material events or transactions that occurred subsequent to the 
relevant period or date;  

 
(d) where an firms financial statements are prepared and audited under a 

standard applicable to it that is not GAAP, the annual turnover and the 
value of assets shall also be presented pursuant to its audited financial 
statements and the necessary adjustments to GAAP shall be shown 
subject only  to the provisions of this Rule; and 
 

(e) where an undertaking prepares its financial statements in a currency that 
is not COM$ or United States dollars, its turnover for a financial year and 
assets at the end of a financial year shall be converted to COM$ or United 
States dollars according to the average, over the twelve months of that 
financial year, of the foreign exchange rate reported by the Central Bank 
where such currency is issued. 

 
Rule 6 

 
Repeal of the Rules on the Determination of 

Merger Notification Threshold, 2012 
 
The Rules on the Determination of Merger Notification Threshold, 2012 are hereby 
repealed. 

Rule 7 
Entry into Force 

 
These Rules shall enter into force upon approval by the Council 
 
Approved by Council at Addis Ababa, Federal Democratic Republic of Ethiopia on the 
26th of March.2015. 


